Diferitele forme de psoriazis

Daca suferiti deja de aceasta boala, nu mai aveti nevoie de o introducere, dar pentru cei care nu sunt familiari cu ea, cea mai comuna forma de psoriazis este aparitia unor zone rosii si inflamate de piele, acoperite cu solzi albi-argintii. Acesti solzi se maresc atat in dimensiune, cat si in numar. Cand indepartati solzii, apar cateva picaturi de sange.
In principiu, ceea ce se intampla este ca pielea se regenereaza prea repede. Pielea se acumuleaza cu rapiditate in zona afectata, ceea ce duce la aparitia solzilor argintii. Urmatoarea intrebare logica ar fi „Ce cauzeaza aparitia acestei afectiuni a pielii?” Se pare ca vina este data pe celulele T ale corpului, ceea ce inseamna ca psoriazisul este rezultatul unei tulburari a sistemului imunitar.
In mod normal, aceste celule T ar trebui sa protejeze corpul de infectii, insa in cazurile de psoriazis ele cauzeaza inflamatii si reproducerea accelerata a celulelor pielii. Dupa felul in care se comporta aceste celule s-ar parea ca vor sa vindece o leziune, una care de fapt nu exista. Inca ramane necunoscut motivul pentru care celulele T sunt eliberate in derma; ceea ce stim cu siguranta este ca celulele normale de piele se maturizeaza in 28-30 de zile, dar in cazurile de psoriazis acest proces are loc in doar 3-6 zile.
O alta forma de psoriazis, pe care unii o considera mai severa, este psoriazisul pustular. Acesta se manifesta prin aparitia unor besici care nu sunt infectioase, dar contin puroi. Acest puroi este format din celule albe din sange. Pielea din jurul acestei zone este rosie si sensibila. Pana la urma, besicile se fac maro si iau forma unei cruste, ca un solz.
Denumirea de psoriazis gutos deriva din cuvantul latinesc care inseamna „picatura” si de obicei se manifesta prin aparitia unor mici pete rosii individuale care apar pe trunchi si pe membre. Numele le provine de la forma petelor, ele aparand sub forma de lacrima. Aceasta forma de psoriazis este conectata in general ce infectiile cu Streptococci, dar nu in exclusivitate.
Psoriazisul inversat este localizat in zonele cum ar fi la subrat, sub sani si in faldurile pielii din jurul organelor genitale. El apare ca zone rosii stralucitoare, fara a prezenta solzi. Tinde sa fie mai raspandita la persoanele obeze deoarece faldurile de piele si transpiratia devin o problema mult mai iritanta.
Psoriazisul poate afecta orice zona a corpului, dar cu toate acestea apare cel mai des pe scalp, coate, genunchi si partea inferioara a spatelui. Zona inghinala, unghiile, palmele si talpile picioarelor sunt alte zone afectate. Pot fi afectate si incheieturile si in aceste cazuri psoriazisul este numit artrita psoriazica.
In cazul acestui tip de artrita, afectiunea este caracterizata de incheieturi tepene, sensibile si inflamate. Exista cinci tipuri diferite de artrita psoriazica. In mod normal nu afecteaza decat cateva degete, atat de la maini, cat si de la picioare, dar in cazurile mai severe se poate ajunge si in situatia in care individul nu mai poate munci deoarece tot timpul il dedica incercarilor de a ameliora durerile.